8. 5. 2020: Гіґіенічны правила платны почас 2. і 3. фазы змірнёваня рештрікцій

Prevádzky, obchody a služby

  • vstup a pobytdo prevádzky len s prekrytím horných dýchacích ciest (napríklad rúško, šál, šatka, atď.), táto povinnosť sa nevzťahuje na čas potrebný pre konzumáciu nápojov a pokrmov v prevádzkach verejného stravovania,  
  • dezinfekcia rúk alebo poskytnutie jednorázových rukavíc pri vstupe do prevádzky,  
  • minimálne 2m odstupy medzi osobami v prevádzke,  
  •   vstup max. 1 zákazník na 25m2 z rozlohy prevádzky, táto povinnosť sa nevzťahuje na deti,      
  • viditeľné umiestnenie oznamu o povinnosti dodržiavať vyššie uvedené hygienické opatrenia a oznam o maximálnom počte zákazníkov v jednom okamihu na všetky vstupy do prevádzky,  
  • vykonávať časté vetranie priestorov prevádzky,  
  • vykonávať dezinfekciu dotykových plôch ako napr. kľučiek, nákupných vozíkov či košíkov atď., na dezinfekciu použiť prostriedky účinné proti vírusom,   
  • každý deň umývať podlahy prevádzky na vlhko,  
  • každú nedeľu až do odvolania mať zavreté a vykonať dezinfekciu priestorov (tzv. sanitárny deň) – okrem prevádzok, ktoré môžu byť otvorené v nedeľu.

Obchody s textilom

  • Skúšanie odevov je možné po predchádzajúcej dezinfekcii rúk. Opätovné skúšanie toho istého odevu v predajni je možné najskôr po 24 hodinách.

Verejné stravovanie (v hoteloch, reštauráciach, penziónoch a iných zariadení a ich vonkajších terás)

  • konzumácia jedál a nápojov je povolená len vonkajší terasách, v prípade ubytovacieho zariadenia aj priamo na izbe hosťa,  
  • stoly na terasách musia byť od seba vzdialené minimálne 2 metre (od okraja stola po okraj),     
  • pri 1 stole max. 2 hostia; rodičia s deťmi môžu sedieť pri 1 stole,
  • verejnosť nemá vstup do prevádzky povolený; jedinou výnimkou je návšteva toaliet,  
  • otváracie hodiny týchto prevádzok sa obmedzujú na čas 6:00-20:00 hod.,   
  • stoly a dotykové plochy (vrátane úchopových častí stoličiek a kresiel) je nevyhnutné dezinfikovať po každom zákazníkovi
  • obsluhujúci personál musí používať tvárové rúška a medzi obsluhou jednotlivých stolov vykonávať dezinfekciu rúk,   
  • hygienické zariadenia musia byť vybavené tekutým mydlom a papierovými utierkami,  
  • aerosólové prístroje (napr. sušiče rúksa nesmú používať a musia byť znefunkčnené,  
  • dezinfekcia hygienických zariadení každú hodinu,  
  • je možné používať kuchynský riad (taniere, príbory, poháre), ak sa zabezpečí strojové umývanie pri teplote  80°C za použitia vhodného umývacieho prostriedku (podľa § 9 ods. 3 písm. g) vyhlášky MZ SR č. 533/2007 Z.Z. a prípadne aj za použitia vhodného dezinfekčného prostriedku. Ak prevádzky nevedia zabezpečiť strojové umývanie, odporúča sa používanie nevratých obalov.  
  • umytý riad neutierať textilným utierkami, ale uložiť do zariadenia na odkvapkanie riadu (na prípadné dosušenie/leštenie používať jednorazové papierové utierky),
  • ručné umývanie kuchynského riadu odporúčané nevykonávať,
  • príbor by nemal byť voľne dostupný na stoloch, k dispozícii len prinesením od obsluhy a zabalený do papierovej vreckovky,

Vonkajšie športoviská

  • medzi všetkými osobami na športovisku (vrátane aktívnych športovcov) vzdialenosť min. 2 m,  
  • nádoba s dezinfekčným prostriedkom na dezinfekciu rúk,
  • dezinfekcia všetkých použitých tréningových pomôcok po skončení tréningu,  
  • športovci do 18 rokov sú povinní mať a používať výhradne vlastnú nádobu na vodu označenú vlastným menom,  
  • pri striedaní skupín športovcov na rovnakom športovisku tréneri zabezpečia čas a priestor na dodržanie bezpečnej vzdialenosti meniacich sa športovcov a dohliadnu na vykonanie dezinfekcie použitého športového náčinia,  
  • uchovávať záznam o účasti osôb na športovej činnosti (meno, priezvisko, dátum a čas účasti); zodpovednou je osoba, ktorá vedie športovú činnosť,  
  • všetky osoby (okrem aktívnych športovcov) sú povinné mať rúška,  
  • 5 aktívnych športovcov na 1 športovisku, prípadne viacero skupín športovcov na 1 športovisku (1 skupina = min. plocha 30x30m),
  • aktívni športovci môžu trénovať bez rúška.

Vonkajšie trhoviská

  • jednosmerný pohyb zákazníkov s dodržaním 2m rozostupov,
  • zabezpečený a regulovaný samostatný vstup a samostatný výstup,  
  • stánky vzdialené 2m od seba,  
  • reštaurácie v rámci trhovísk môžu predávať jedlo a nápoje  len cez výdajné okienko,  
  • konzumácia je povolená až mimo priestoru trhoviska.
Script logo